Najlepszy i najprostszy makowiec na swięta!

0
353

Jak zapewne wszyscy, którzy obserwują nasz fan page na fb https://www.facebook.com/winsko24pl już wiedzą, dziś tworzyliśmy świątecznego makowca! Oto obiecany przepis.

Do ciasta potrzeba:

5 jajek,

80 gr cukru, najlepiej drobnego do wypieków,

100 g mąki,

pół łyżeczki proszku do pieczenia,

2 łyżeczki ciepłej wody.

Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, do której dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia oraz ciepłą wodę. Można dodać też ulubionego zapachu do ciasta- i wszystko razem dokładnie wymieszać.

Na płaskiej formie wykładamy warstwę maku – i dokładnie rozsmarowujemy. Na mak wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika, na 25 minut. Temperatura pieczenia to 180 stopni.

Po upieczeniu wykładamy całość na czystą ściereczkę, i zawijamy nasz makowiec.

Po ostygnięciu – palce lizać!

Oczywiście z tego przepisu można też skorzystać przy tworzeniu pysznej rolady z owocami – np. jabłka wychodzą fenomenalnie! Życzymy wszystkim udanych świątecznych wypieków!

Wińszczańska Dagda Messler!