Jak zapewne wszyscy, którzy obserwują nasz fan page na fb https://www.facebook.com/winsko24pl już wiedzą, dziś tworzyliśmy świątecznego makowca! Oto obiecany przepis.
Do ciasta potrzeba:
5 jajek,
80 gr cukru, najlepiej drobnego do wypieków,
100 g mąki,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki ciepłej wody.
Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, do której dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia oraz ciepłą wodę. Można dodać też ulubionego zapachu do ciasta- i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Na płaskiej formie wykładamy warstwę maku – i dokładnie rozsmarowujemy. Na mak wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika, na 25 minut. Temperatura pieczenia to 180 stopni.
Po upieczeniu wykładamy całość na czystą ściereczkę, i zawijamy nasz makowiec.
Po ostygnięciu – palce lizać!
Oczywiście z tego przepisu można też skorzystać przy tworzeniu pysznej rolady z owocami – np. jabłka wychodzą fenomenalnie! Życzymy wszystkim udanych świątecznych wypieków!
Wińszczańska Dagda Messler!