Pączki, chrusty, faworki

0
208

Wyjątkowo krótki karnawał 2024 dobiega końca, dziś Tłusty Czwartek!

W dzisiejszym menu zagoszczą tradycyjne słodkie przysmaki – pączki, chrusty i faworki. W piekarniach będą stały kolejki, których… można uniknąć. Wystarczy tylko samodzielnie przygotować sobie tłustoczwartkowe przysmaki!

Przypominamy przepis na faworki, zaproponowany nam przez Reginę Hukiewicz, Przewodniczącą Rady Gminy Wińsko!

 

-4 szklanki mąki pszennej

-6 żółtek

-6 łyżek kwaśnej śmietany

-łyżka cukru

-2 łyżki octu

-szczypta soli

-cukier puder do posypania

Mąkę należy wymieszać z cukrem i solą, dodać żółtka, śmietanę i ocet, i zagnieść na jednolitą masę. Następnie ciasto na blacie zbijamy wałkiem – rozpłaszczamy je, ponownie zgniatamy w kulę i traktujemy wałkiem, przez 10-15 minut.  Dzięki temu ciasto będzie elastyczne, a po usmażeniu – będzie lekkie, i kruche.

Następnie ciałko rozwałkowujemy, i kroimy w prostokąty lub romby, które następnie przekrawamy w środku i przez powstałe nacięcie przeciągamy jeden koniec.

Powstałe w ten sposób faworki smażymy na oleju z dwóch stron, na złoty kolor, i posypujemy cukrem pudrem.