Wyjątkowo krótki karnawał 2024 dobiega końca, dziś Tłusty Czwartek!
W dzisiejszym menu zagoszczą tradycyjne słodkie przysmaki – pączki, chrusty i faworki. W piekarniach będą stały kolejki, których… można uniknąć. Wystarczy tylko samodzielnie przygotować sobie tłustoczwartkowe przysmaki!
Przypominamy przepis na faworki, zaproponowany nam przez Reginę Hukiewicz, Przewodniczącą Rady Gminy Wińsko!
-4 szklanki mąki pszennej
-6 żółtek
-6 łyżek kwaśnej śmietany
-łyżka cukru
-2 łyżki octu
-szczypta soli
-cukier puder do posypania
Mąkę należy wymieszać z cukrem i solą, dodać żółtka, śmietanę i ocet, i zagnieść na jednolitą masę. Następnie ciasto na blacie zbijamy wałkiem – rozpłaszczamy je, ponownie zgniatamy w kulę i traktujemy wałkiem, przez 10-15 minut. Dzięki temu ciasto będzie elastyczne, a po usmażeniu – będzie lekkie, i kruche.
Następnie ciałko rozwałkowujemy, i kroimy w prostokąty lub romby, które następnie przekrawamy w środku i przez powstałe nacięcie przeciągamy jeden koniec.
Powstałe w ten sposób faworki smażymy na oleju z dwóch stron, na złoty kolor, i posypujemy cukrem pudrem.