Ostatni tydzień przed świętami to tradycyjnie wyścig z czasem dla każdej gospodyni chcącej dopiąć swoje przygotowania na ostatni guzik. Najwyższa pora wstawić zakwas na żur, zdecydować jakie ciasta zagoszczą na stole, poszukać najlepszych produktów na świąteczne delicje.
A Wińsko24 chce się z Wami podzielić sprawdzonym przepisem na wielkanocny mazurek – tradycyjne polskie ciasto. Co go wyróżnia spośród wszyskich ciast ? Po pierwsze, gości w naszych domach stanowczo za rzadko, bo raz do roku, po drugie – nie powinien być wyższy niż 4 cm. Po trzecie – jest bajecznie prosty.
Kiedyś królowały mazurki prostokątne, obecnie nie ma ograniczeń dla fantazji mistrzyni lub mistrza piekarnika – może być w kształcie pisanki, zajączka, baranka, a nawet koszyka. Oczywiście bogato i kolorowo zdobiony.
Będziemy potrzebować :
- 0,5 kg mąki
- 0,25 kg masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 2 szklanki cukru
- troszkę cukru pudru
- migdały
- śmietanka kremowa 30 %
- cukier waniliowy
A teraz zakasujemy rękawy, i szybko ugniatamy mąkę z cukrem, żółtkami i jajkiem oraz posiekanym na małe kawałki masłem. Powstałą masę zawijamy w folię i chowamy na 30 minut do lodówki.
Po schłodzeniu ciasta odkładamy trochę na wykończenie, a resztę rozwałkowujemy na placek o grubości 5 mm. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wykrajamy pożądany kształt, z odłożonego ciasta formujemy wałeczki i wyklejamy nimi brzegi rozwałkowanego placka. I wkładamy całość do piekarnika, na 10-15 minut.
Teraz glazura… Do rondelka wlewamy smietanę, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Podgrzewamy mieszając aż do momentu, w którym masa zacznie wrzeć. A potem wylewamy na upiecozny spód, dekorujemy migdałami według wlasnego zmysłu estetycznego… I czekamy na święta! Smacznego!