Coraz bliżej święta !

0
340

Ostatni tydzień przed świętami to tradycyjnie wyścig z czasem dla każdej gospodyni chcącej dopiąć swoje przygotowania na ostatni guzik. Najwyższa pora wstawić zakwas na żur, zdecydować jakie ciasta zagoszczą na stole, poszukać najlepszych produktów na świąteczne delicje.

A Wińsko24 chce się z Wami podzielić sprawdzonym przepisem na wielkanocny mazurek – tradycyjne polskie ciasto. Co go wyróżnia spośród wszyskich ciast ? Po pierwsze, gości w naszych domach stanowczo za rzadko, bo raz do roku, po drugie – nie powinien być wyższy niż 4 cm. Po trzecie – jest bajecznie prosty.

Kiedyś królowały mazurki prostokątne, obecnie nie ma ograniczeń dla fantazji mistrzyni lub mistrza piekarnika – może być w kształcie pisanki, zajączka, baranka, a nawet koszyka. Oczywiście bogato i kolorowo zdobiony.

Będziemy potrzebować :

  • 0,5 kg mąki
  • 0,25 kg masła 
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 szklanki cukru
  • troszkę cukru pudru
  • migdały
  • śmietanka kremowa 30 %
  • cukier waniliowy

A teraz zakasujemy rękawy, i szybko ugniatamy mąkę z cukrem, żółtkami i jajkiem oraz posiekanym na małe kawałki masłem. Powstałą masę zawijamy w folię i chowamy na 30 minut do lodówki.

Po schłodzeniu ciasta odkładamy trochę na wykończenie, a resztę rozwałkowujemy na placek o grubości 5 mm. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wykrajamy pożądany kształt, z odłożonego ciasta formujemy wałeczki i wyklejamy nimi brzegi rozwałkowanego placka. I wkładamy całość do piekarnika, na 10-15 minut.

Teraz glazura… Do rondelka wlewamy smietanę, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Podgrzewamy mieszając aż do momentu, w którym masa zacznie wrzeć. A potem wylewamy na upiecozny spód, dekorujemy migdałami według wlasnego zmysłu estetycznego… I czekamy na święta! Smacznego!