,,Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” – to staropolskie przysłowie na pewno będzie często powtarzane w wielu domach w ten czwartek, 24 lutego. To ostatni czwartek tegorocznego karnawału, i zgodnie z tradycją – dzień bezkarnego objadania się słodkościami. Jest świętem ruchomym, jego data zależy od świąt wielkanocnych. Najczęściej wypada pomiędzy 29 stycznia a 4 marca.
Zazwyczaj kojarzymy ten dzień z pączkami, a przecież w polskiej kuchni mamy też inny przysmak tłustoczwartkowy – chrusty zwane inaczej faworkami.
Pani Regina Hukiewicz sołtys Węgrzc i aktywne Sołectwo Węgrzce Wrzeszów dzielą się z nami przepisem na pyszne faworki :
-4 szklanki mąki pszennej
-6 żółtek
-6 łyżek kwaśnej śmietany
-łyżka cukru
-2 łyżki octu
-szczypta soli
-cukier puder do posypania
Mąkę należy wymieszać z cukrem i solą, dodać żółtka, śmietanę i ocet, i zagnieść na jednolitą masę. Następnie ciasto na blacie zbijamy wałkiem – rozpłaszczamy je, ponownie zgniatamy w kulę i traktujemy wałkiem, przez 10-15 minut. Dzięki temu ciasto będzie elastyczne, a po usmażeniu – będzie lekkie, i kruche.
Następnie ciałko rozwałkowujemy, i kroimy w prostokąty lub romby, które następnie przekrawamy w środku i przez powstałe nacięcie przeciągamy jeden koniec.
Powstałe w ten sposób faworki smażymy na oleju z dwóch stron, na złoty kolor, i posypujemy cukrem pudrem.
A dla naszych czytelników mamy konkurs – każda mama wie, że dzieci plus pączki to często buzia usmarowana dżemem ? Pokażcie nam zdjęcia Waszych pociech z pączkami! Najsłodszy brudasek otrzyma dużo słodkości od Pani Sołtys Reginy Hukiewicz!
Zdjęcia prosimy wstawiać pod postem na fb.