Tłusty Czwartek – święto pączka. Najlepszy przepis zdradza Regina Hukiewicz

0
588

Jest brązowy, ma obwódkę, może być nadziany po brzegi konfiturą, powidłami, dżemem, różą, czekoladą i czym tylko się nam zamarzy. Może być oprószony cukrem pudrem albo polany lukrem lub czekoladą. Możliwości jest wiele, a wszystko zależy od naszej fantazji.
Jednak to nie dodatki są sekretem najlepszych pączków, a ciasto drożdżowe.
Regina Hukiewicz, przewodnicząca Rady Gminy Wińsko, która prężnie działa w Stowarzyszeniu Aktywne Sołectwo Węgrzce – Wrzeszów zdradza swój przepis na pączki.

Pani Regina Hukiewicz (pierwsza po lewej) i członkinie stowarzyszenia.

Składniki:

0,5 litra mleka
1 kostka drożdży
1 kg mąki tortowej
10 żółtek
2 łyżki spirytusu
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
starta skórka z cytryny
szczypta soli
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

W letnim mleku rozpuścić drożdże, potem dodać mąkę, sól i uprzednio ubitą pianę z żółtek i cukru. Wymieszać, a następnie wyrabiać ręcznie. Pod koniec wyrabiania dodać skórkę z cytryny i spirytus. Odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie należy formować z niego pączki. Z podanych składników powinno wyjść około 25 pączków.

Można nadziewać je według uznania.

Po uformowaniu, pączki muszą ponownie wyrosnąć.

Następnie należy delikatnie włożyć je do rozgrzanego oleju, tak aby pływały.
Smażyć na lekko brązowy kolor, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Życzymy smacznego!

A tu można zobaczyć przepis na pieczoną, nadziewaną gęś

Przepis na najlepszą pieczoną gęś podaje Stowarzyszenie Aktywne Sołectwo Węgrzce – Wrzeszów